Cutest
Photobucket
FATIN NABILA AZMAN


Dashboard Follow CBOX

Tutorial : Buat Cursor Sendiri (Photoscape)

Thursday, 26 March 2015 | 18:06

Bismillahhirahmanirahim..

Haa , tadi tuto nak letak background dalam tulisan. Sekarang nak buat cursor sendiri pulak. Entah kenapa hari ni tangan tiba - tiba pulak rajin nak menaip. Hehe.. Okay , jom kita start. First macam biasa , bukak Photoscape.


Bukak Photoscape , click kat 'Editor'


Click kat 'Menu' bawah tu yang ana dah bulatkan tu. Pastu click kat 'New Photo'


Adjust width dan height biar jadi macam ana, 90 x 54. Sebab kita nak buat untuk cursor. Kecik suda la kalau cursor. Hehehe.. Pastu click 'OK'


Akan keluar macam ni. Pastu click kat 'Object' and then click kat macam gambar yang ana dah bulatkan tu.


Haa , lepas korang click kat gambar tadi tu , akan keluar list ni kan ? Korang pilih la nak ambik icon dari yang dia bagi ke atau nak gambar sendiri. Kalau nak gambar sendiri click kat 'Photo' atas sekali tu. Kalau ana suka ambik gambar sendiri. Hehe..


Lepas pilih - pilih gambar click 'Open'


Lepas 'Open' gambar automatic duk kat center kan ? Seret gambar tu bagi dia duduk hujung bucu sikit. Macam ni...


Okay ? Jelas ? Kalau jelas kita ke next step :)


Click kat huruf 'T' dan tulis lah apa - apa kat petak kosong tu. Nama korang ke , ikut laa. Pastu kalau nak adjust saiz dan warna pun boleh. Dan siap click 'OK'


Dah jadi kan ? Sekarang dah siap. Kita perlu click dekat 'Save'


Click 'Save As'. Pastu save dalam format JPEG.

Ni contoh yang ana buat. Hehe. Tak cantik pun. First try, memang laa..


P/s : Tapi tuto ni tak transparent background dia. Kalau nak transparent search google je la. Hehe.. Selamat Mencuba.. Dah guna tuto ni kasi komen la sikit. Hihi..


New
Past
BLOG OWNER ★



Assalamualaikum. Ahlan wasahlan to blog FATIN NABILA AZMAN. Hope dapat ilmu sikit dari post saya. Syukran jazilan kerana sudi blogwalking blog saya ni. Kalau sudi follow lah sekali. Hee, TQ.

SEARCH? ★




STORY MORRY ★

Kalau nak baca entry yang terdahulu kala, klik post bawah sekali, n then dia akan keluar post lagi. Saya pun tak tahu kenapa jadi macam ni. Harap suka lah ngan blog saya ni yang tak de apa, hehe..

CREDIT ★

Skin made by Iyra Monster
Background from Wanaseoby
Most help Afiqah Junizan
Software used PS CS5 & AI CS5