Cutest
Photobucket
FATIN NABILA AZMAN


Dashboard Follow CBOX

Tutorial : Letak Background Dalam Tulisan (Photoscape)

Thursday, 26 March 2015 | 14:49

Bismillahirahmanirahim...

Okay , malas nak tulis panjang , sebab tuto ni dah panjang. Hanya nak cakap ni first time tuto ana buat.


Bukak Photoscape , click kat 'Editor' yg saya bulatkan tu


Click 'Menu' kat bahagian bawah tu. Click 'New Photo'


Akan keluar satu pop-up window. Adjust Setting macam saya tu. Width : 735 , Height : 415. Dah ? Click 'OK'


Keluar lah macam tu. Pastu click kat 'Object' dan click kat macam photo tu.


Click 'Photo'


Pilih gambar yang nak masukkan dalam text , lepastu click 'Open'


Click 'OK' lagi


okay , skarang gambar duk kat tengah kan ? Okay , click kat gambar n seret dye ke tepi dan besarkan sikit gambar. Faham tak ? Macam ni...


Biarkan gambar tu bersentuh bucu. Okay , pastu seret lagi gambar tu ke tepi kertas putih tadi. Macam ni...



Okay , dah faham ? Pastu click kat 'Photo + Objects' kat bawah tu yang ana bulatkan tu.


Click 'OK' lagi


Dah jadi macam ni , right ?


Okay, lepas gambar dah ketepikan , tekan kat huruf 'T' yg ana bulatkan tu. Pastu tulis lah apa - apa dekat petak kosong tu. Pastikan 'Outline' ye. Dan thickness outline tu 4. Click OK. Pastu drag tulisan tu betul - betul sebelah gambar. Macam ana buat tu k.


Pastu click kat 'Tools' seterusnya 'Clone Stamp'


Lepas click 'Clone Stamp' , click mana - mana bahagian dalam gambar. Pastu bawakkan cursor ke tulisan tu. Jangan lepas cursor ye. Kalau nak ubah saiz , boleh tukar kat ana bulatkan kat bawah tu.


Okay , teruskan dengan cara yang sama. Akhir sekali akan jadi macam gambar atas tu. Pastu kita nak crop. Cara nak crop macam ni...


Click 'Crop' yang atas tu dulu. Pastu ambik bahagian yang kita nak je , macam ana ambik bahagian 'TUTORIAL' je. Pastu click 'Crop' yang kedua kat bawah sikit tu.


Dah crop ia akan jadi macam ni kan ? Sekarang kita nak save pulak. Click 'Save' kat bawah tu.



Keluar lah pop-up window macam ni. Click kat 'Save As'. Pastu save dalam format JPEG.

Done ^_^
Selamat Mencuba.....

P/s : Dah guna komen , jangan jadi copy caters ! Jadi ke tak komen jugak. In shaa Allah ana boleh bantu :)


New
Past
BLOG OWNER ★



Assalamualaikum. Ahlan wasahlan to blog FATIN NABILA AZMAN. Hope dapat ilmu sikit dari post saya. Syukran jazilan kerana sudi blogwalking blog saya ni. Kalau sudi follow lah sekali. Hee, TQ.

SEARCH? ★




STORY MORRY ★

Kalau nak baca entry yang terdahulu kala, klik post bawah sekali, n then dia akan keluar post lagi. Saya pun tak tahu kenapa jadi macam ni. Harap suka lah ngan blog saya ni yang tak de apa, hehe..

CREDIT ★

Skin made by Iyra Monster
Background from Wanaseoby
Most help Afiqah Junizan
Software used PS CS5 & AI CS5