Cutest
Photobucket
FATIN NABILA AZMAN


Dashboard Follow CBOX

Tidur

Monday, 1 June 2015 | 09:01




Assalamualaikum semua. Selamat pagi. Boleh saya mulakan tazkirah? Ok. Kita mulakan tazkirah kita dengan ummul furqan al-Fatihah. Ok pada hari ini sebenarnya saya nak memberi sedikit informasi berkaitan tidur.

Kebanyakan remaja gemar tidur selepas Subuh terutama remaja atau pelajar yang tinggal di asrama. Apabila pulang ke kampung mereka mesti akan topup tidur tu. Betul x? Saya pun pernah buat jugak. Lagi-lagi waktu mula-mula masuk asrama form one. X biasa lagi dengan kehidupan berasrama.

Summary Of Lecture By DR. HAMZA AL-HAMZAWI On 

"THE ART OF SLEEPING"

1. Sleeping from 9 to 12 after Isha:Sleeping during this time is most beneficial. One can get 80% of deep sleep during this time. This time has 'Baraka' in it s 1hr of sleep = 3hrs of sleep. During this time pineal galnd produce 'melatonin' hormone provided (2 conditions):
  • There is darkness.
  • One must be relaxing (if not sleeping)
*Melatonin hormone helps us to sleep)
2. Sleeping from 12AM to 2AM:During this time there is 20% of deep sleep. Resit of the sleep is dream sleeping, not very useful. During this time 1hr sleep = 1hr sleep.
3. From 2AM to 5AM before Fajr:This is the best time for memorizing, remembering Allah, Zikr, Istighfar & mental Concentration.
4. Sleeping during day (after fajr):It's not benefical 3hrs sleep = 1hr sleep(absence of 'Barakah' + Sluggishness + Confusion + Lack of focus)
5. Sleeping from fajr to sunrise:Pineal gland secrets another hormone 'seretonium'. This one is released from fajr to sunrise time provided (2 conditions):
  • The person should be awake.
  • With light movement like mental exercise ("Those who pray fajr with 'Jamat' & sit remembering Allah").
  • This is time for zikr azkar and to ponder and plan your day nd your priorities.
  • Exercises and strenous movement should be done only after sunrise.
  • The release of 'melatonin' by pineal gland decreases after 40 years and stops after 50. Then a person has to utilize what he has stored in his body throughout his life. So if a person gets Alzheimer's and early dementia, it means that he had been sleeping late throughout his life.
So sebenarnya tidur laa sebelum pukul 12 malam. Siapa yang suka stay up malam-malam belajar atau nak siapkan kerja sekolah? Tak elok ye. Saya sarankan kalau banyak sangat kerja sekolah yang nak disiapkan seeloknya kita tidur awal dan bangun awal. Dalam pukul empat pagi ke untuk siapkan kerja atau belajar. Pada waktu itu jugak otak kita lebih senang mengingat. Lagi satu, takde lah kita akan mengantuk atau kepenatan dalam kelas.

Kesan Tidur Berlebihan Pada Hujung Minggu
Ramai dalam kalangan kita bangun awal pada setiap hari untuk bekerja. Namun, pada hujung minggu ataupun hari cuti, kita tidur hingga ke tengahari dengan alasan bagi memperoleh kerehatan sepenuhnya yang tidak kita peroeh pada hari-hari kerja. Tindakan ini sebenarnya adalah satu tindakan yang salah. Mengikut Timothy Roehrs, Pengarah Pusat Kajian Masalah Tidur dari Hospital Henry Ford di Detroit, cara tidur sedemikian mengganggu pusingan biologi atau biological clock dalam badan. Ini menambahkan keletihan kepada seseorang.
Keadaan ini berpunca daripada gangguan ke atas pengeluaran hormon cortisol yang berfungsi sebagai hormon kecergasan bagi seseorang. Apabila seseorang bangun daripada tidur pada setiap pagi pada jam tujuh pagi, rutin ini merangsang pengeluaran hormon cortisol pada jam tiga ataupun empat pagi dan memuncak pada jam 11 pagi. Apabila rutin ini dilanggar, contohnya dengan bangun lambat pada hujung minggu, pengeluaran hormon itu terganggu dan kesannya adalah keletihan yang tidak dijangkakan. Justeru, kita perlu berdisiplin dalam aspek tidur dan bangun bagi menjamin kecergasan diri.

Ok. harap semuanya dapat maklumat dan ilmu yang berguna pada hari ini. Selepas ini IN SHAA ALLAH kita semua boleh cba untuk kurangkan tidur selepas Subuh dan Asar. Sekian sahaja tazkirah saya. Assalamualaikum.


New
Past
BLOG OWNER ★



Assalamualaikum. Ahlan wasahlan to blog FATIN NABILA AZMAN. Hope dapat ilmu sikit dari post saya. Syukran jazilan kerana sudi blogwalking blog saya ni. Kalau sudi follow lah sekali. Hee, TQ.

SEARCH? ★




STORY MORRY ★

Kalau nak baca entry yang terdahulu kala, klik post bawah sekali, n then dia akan keluar post lagi. Saya pun tak tahu kenapa jadi macam ni. Harap suka lah ngan blog saya ni yang tak de apa, hehe..

CREDIT ★

Skin made by Iyra Monster
Background from Wanaseoby
Most help Afiqah Junizan
Software used PS CS5 & AI CS5