Cutest
Photobucket
FATIN NABILA AZMAN


Dashboard Follow CBOX

Tutorial : Buat Border Di Sekeliling Post Dan Sidebar

Thursday, 4 June 2015 | 10:07

Bismillahirahmanirahim...

Selamat pagi.. Dah gosok gigi? Kalau tak lagi pergi gosok dulu. Kang tak de orang nak kawan. Haha, tak de laa, gurau je pagi-pagi ni.. Bagi ceria sikit hari ni.. Harini Fatin nak wat tutorial macam mana nak wat border macam kat blog Fatin ni..

 

Nampak x soalan tu?? Haha.. Rasa berdebar pun ada sebab tak pernah lagi buat tuto guna coding.. Pandai buat tuto photoscape je. Hahaha. Tapi tak pe, cuba dulu. Kan?


Haa, cenggitu laa border yang adik Fathima tu maksudkan tu..

Okay, first memang WAJIBAL GHUNNAH laa kena bukak blog. Kalau tak nak buat macam mana kan? Haha..

Ok k..

First search code

.mainblog {

Pastu keluar banyak-banyak anak-anak dia kan? Paham x? Jap..


Copy code

border-bottom:4px solid #F27AB2;
border-left:4px solid #F27AB2;
border-top:4px solid #F27AB2;
border-right:4px solid #F27AB2;

*Merah tu ganti ngan kod warna favourite korang..

Dan paste kn dalam anak-anak mainblog tu. Tak faham boleh tengok gambar.

Pastu untuk sidebar pulak,

Search code

.sidebarblog {

Pastu paste kn code tadi, yang border-bottom sume-sume tu dekat lepas code padding tu. Sama je macam post tadi. Kalau tak faham boleh tanya, maaf, ayat berbelit sikit, sebab tadi susun coding pun dah pening. Haha..

Preview dulu. Baru save kalau jadi. Apa-apa yang terkurang itu dari salah saya sendiri. Kalau jadi komen, tak jadi pun komen..




New
Past
BLOG OWNER ★



Assalamualaikum. Ahlan wasahlan to blog FATIN NABILA AZMAN. Hope dapat ilmu sikit dari post saya. Syukran jazilan kerana sudi blogwalking blog saya ni. Kalau sudi follow lah sekali. Hee, TQ.

SEARCH? ★




STORY MORRY ★

Kalau nak baca entry yang terdahulu kala, klik post bawah sekali, n then dia akan keluar post lagi. Saya pun tak tahu kenapa jadi macam ni. Harap suka lah ngan blog saya ni yang tak de apa, hehe..

CREDIT ★

Skin made by Iyra Monster
Background from Wanaseoby
Most help Afiqah Junizan
Software used PS CS5 & AI CS5