Cutest
Photobucket
FATIN NABILA AZMAN


Dashboard Follow CBOX

Ubat Penyakit Lupa

Sunday, 14 June 2015 | 10:09




Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Sedikit perkongsian dengan topik..

"UBAT PENYAKIT LUPA"

  • Imam Ibnu Utsaimin Rahimahullah berkata:


"Jika ada yang bertanya: Apakah sifat lupa itu boleh disembuhkan atau ada ubatnya?"

Maka kami menjawab: Ya, ada ubatnya -dengan keutamaan Allah-, iaitu dengan cara menulisnya. Kerana Allah Azza Wa Jalla menganugerahkan kemampuan menulis ini kepada para hambaNya.

  • Allah berfirman:


"Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan. Dia menciptakan manusia dari segumpal daging. Bacalah dan Tuhanmulah yang maha Pemurah. Yang mengajarkan dengan pena".

Allah berfirman, "Bacalah", kemudian berfirman, "Yang mengajarkan dengan pena".

  • Maksudnya: Bacalah dari hafalanmu, dan jika tidak (mampu) maka dari tulisanmu. Allah menjelaskan kepada kita bagaimana cara mengubati penyakit ini, yakni penyakit lupa, iaitu kita mengubatinya dengan menulisnya".

(Diterjemah dari Syarh al Baiquniah halaman 39)


New
Past
BLOG OWNER ★



Assalamualaikum. Ahlan wasahlan to blog FATIN NABILA AZMAN. Hope dapat ilmu sikit dari post saya. Syukran jazilan kerana sudi blogwalking blog saya ni. Kalau sudi follow lah sekali. Hee, TQ.

SEARCH? ★




STORY MORRY ★

Kalau nak baca entry yang terdahulu kala, klik post bawah sekali, n then dia akan keluar post lagi. Saya pun tak tahu kenapa jadi macam ni. Harap suka lah ngan blog saya ni yang tak de apa, hehe..

CREDIT ★

Skin made by Iyra Monster
Background from Wanaseoby
Most help Afiqah Junizan
Software used PS CS5 & AI CS5