Cutest
Photobucket
FATIN NABILA AZMAN


Dashboard Follow CBOX

RAMADHAN 3 Hari Lagi

Friday, 3 June 2016 | 10:38

GUIDELINE apakah yang kita perlu lakukan di dalam Ramadhan agar kita keluar dari Ramadhan sebagai graduan akhirat yang berjaya.

1. Bertaubat kepada Allah samada kita ada salah (dosa) atau tidak ada salah dan tidak mungkin manusia tidak ada salah meskipun seorang yang alim. Usahalah untuk bangun tahajjud pada setiap malam dan MENANGISLAH, kerana dengan menangis ketika tahajjud itu ia akan melahirkan quality iman yang luar biasa.

2. Perbanyakkanlah istighfar, gugurkanlah dosa-dosa silam kita itu dengan memperbanyakkan istighfar ini kerana ia akan menyucikan hati. Ibaratnya apabila satu cawan kosong yang mengandungi serbuk kopi lalu apabila terus menerus dimasukkan dengan air bersih maka ia akan menjadi putih jernih.

3. USAHA untuk memperbanyakkan membaca al-Qur'an. Intiparti amalan di dalam Ramadhan ada membaca Qur'an sebanyakkannya kerana pada bulan Ramadhan Qur'an diturunkan. Jika langsung tidak mampu nak baca Qur'an maka zikirlah dengan zikir "Subhanallah Walhamdulillah Wallah Ilahaillallah Wallah Hu Akbar"

4. Bersedekahlah SETIAP HARI semampunya, walaupun seringgit sehari tetapi istiqomahkanlah. Bersedekah di dalam bulan Ramadhan tak sama dengan bulan-bulan yang lain. Jadi cari tabung-tabung masjid atau tabung anak yatim di kedai-kedai dan masukkan setiap ahri walaupun seringgit yang PENTING pada seiap hari di dalam Ramadhan kita ada melakukan SEDEKAH. Sedekah ini mendekatkan keampunan insan dengan Rabbul A'lamin.

5. USAHALAH untuk duduk di dalam majlis-majlis ilmu pada waktu kelapangan misalnya weekend, kerana Allah akan menurunkan rahmat, ketenangan dan keampunan serta kita didoakan oleh para malaikat untuk kebaikan-kebaikan.

6. Jangan lakukan kerja-kerja yang melalaikan. STOP 100% play station, tv, radio, whatsapp group, melepak, window shopping, baca majalah, banyak tidur dan lain-lain aktiviti yang tidak berfaedah. STOP, STOP and STOP!

7. Dekatilah masjid dengan menjaga solat fardhu dan banyakkanlah untuk melakukan solat-solat seperti dhuha serta solat rawatib iaitu solat-solat sunat qalbiah dan ba'diah sebelum dan selepas solt fardhu.

8. Jangan ucapan yang sia-sia.

9. Istiqomah zikir pagi dan petang.


New
Past
BLOG OWNER ★Assalamualaikum. Ahlan wasahlan to blog FATIN NABILA AZMAN. Hope dapat ilmu sikit dari post saya. Syukran jazilan kerana sudi blogwalking blog saya ni. Kalau sudi follow lah sekali. Hee, TQ.

SEARCH? ★
STORY MORRY ★

Kalau nak baca entry yang terdahulu kala, klik post bawah sekali, n then dia akan keluar post lagi. Saya pun tak tahu kenapa jadi macam ni. Harap suka lah ngan blog saya ni yang tak de apa, hehe..

CREDIT ★

Skin made by Iyra Monster
Background from Wanaseoby
Most help Afiqah Junizan
Software used PS CS5 & AI CS5